Terdapat ralat dalam alat ini

Khamis, 29 April 2010

KELURGA KU, SYURGAKU..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Dari semalam hingga petang ni dah bergelumang dengan buku CTU sebab esok exam CTU. Kepala dah full sangat dengan maklumat2 unutk esok. So relakskan diri kejap. Buka la blog ni. Tapi bukan nak cerita pasal exam ke nasihat ke pe ke. Hari ni nak cerita sikit pasal my beloved Family.

Ibu saya yang tercinta memang terkenal kat Padang Rengas. Kira famous la gitu! Cakap je ANA KUNDAS, semua orang kampung tau. Maknanya kundas ibu saya memang dapat tempat di hati peminat2 nya yang setia la (orang kampung especially). Kenapa? Sebab SEDAP sesangat! Apa benda kundas tu? Mesti tertanya-tanya kan. Kundas tu sejenis kuih, macam cakoi tapi agak lebar sikit. Lebih kurang besar tapak tangan. Rasanya agak manis2 sikit. Boleh makan macam tu atau cicah dangan kuah kacang special yang ibu saya buat. Kalau makan kundas yang baru digoreng, pergh! Krup,krup,krup bunyinya! Sedap!!

Ibu jual kundas tu kat pekan untuk sara kami adik-beradik. Lepas arwah ayah dah takde, kundas ibu jela yang menambahkan pendapatan keluarga. Tapi kitorang takdela dikategorikan sebagai miskin.Kira kaya la juga. Tak semestinya "kaya" tu banyak duit berpuluh ribu. Tapi kami ni cukup makan, pakaian pun berlebihan walaupun income tak sampai RM1000. Happy hidup kami!































Adik2? Ehmm.Semua dah besar panjang. Yang bongsu sekarang ni dah Darjah 6. Hasan namanya. Agak nakal1 Tapi normal la kan budak2. Perangai dia macam saya. Aktif sukan. Tapi kalau ada pemilihan , mesti terlepas! Takde rezeki la tu. Dia ni minat BM. Agak ke arah sastera la juga. Bagi math, ehm tak terjawab la. Cuba suruh buat ayat/karangan, MANTAP!Tu la kelebihannya Kalau suruh nyanyi ingat je lirik. Tapi kalau suruh ngaji, kroh2, cepat je dia tidur.Ai macam2 gelagat! Ni picture dia:

















Saya ada seorang je adik perempuan, namanya Nadiah Amirah. Sekarang dah F5. Hope dia buat yang terbaik for SPM 2010! Actually adik2 saya semua exam besar tahun ni. UPSR, PMR & SPM. Harap diorang boleh buat the best! Panggilan dirumah 'Kak Chik'. Agak cerewet tapi teliti orangnya. Suka sangat2 dengan kucing! Sama macam akaknya juga. Diala yang tolong ibu saya goreng kundas pagi2. Boyfriend? Single lagi. Dia pun tak minat nak bercintan-cintun macam kawan2 dia. Bagus2. Saya kalau ada apa2 problem atau cerita HOt, selalu la share dengan Kak chik. Tapi kitorang selalu la juga bergaduh. Tapi bila dah jauh2 duduk, baru rasa RINDU ! Tu la namanya adik-beradik kan. Air yang dicincang tak kan putus.
Ni kak chik:
















Lagi sorang adik saya, boy. Sekarang dah F3. Namanya Yazid. Awek? dah ada. Gatei sikit yang ni. Gatal nak ada makwe. Tapi dari segi study ok la. Nampak rajin nya tu. Dia ambil kelas Arab. So kalau suruh Ajid speaking Arab, bole la kot sikit2. Tapi dia ni, kalau suruh berhujah bagus. Sebabnya kat rumah kalau lawan cakap dengan dia, ada je ideanya nak mematahkan cakap orang lain. Geram juga! Ajid ni agak famous di kalangan kawan2, cikgu2 & student2 perempuan. Nak kata hensem, tak la hensem sangat. Tapi dia rajin tolong cikgu2nya. Tu yang cikgu2nya sayang kat dia. Saya pun sayang kt adik2 saya even sometimes buat akaknya ni panas hati.
Untuk gambar dia, saya tak dah terdelete. So tak dapat nak upload gambarnya kat dalam blog ni.

Abang2? Saya ada 2 orang abang. Hensem2 la juga. Yang sulung Mohd Salihin. Kat rumah kami panggil Abang IN. Sekarang dah kerja kat KWSP. Kerja sebagai apa? RAhsia. Kahwin? Belum lagi. So, sesiapa yang baca blog ni, kalau nak berkenalan dengan abang IN ,bole! Saya dan ibu tertunggu-tunggu sape la calon isterinya. Saya nak juga akak ipar, timang anak sedara. Bestnyer!!

Abang yang second, Mohd Zahid. Orangnya kecil molek, tinggi sikit dari saya. Sesape tengok dia, boleh cair orang perempuan dibuatnya! Saya? Tak cair langsung! Keras lagi adalah. Kat rumah kami panggil dia Abang Zahid. Takde nama special. Dia ni kelakar, sangat kelakar . Susah nak masam, asyik senyum je. Ibu cakap, " Abang Zahid tu kalau ibu tengah marah kat dia, senyum aje. Daripada nak marah, langsung tak jadi marah". Tu la penangan senyum abangku yang sorang ni. GAMBAR dioarang saya tak simpan. Simpan kat dalam hati je.

Nil la Family saya. Pasal saya? Boleh tengok kat my profile k. So that's all for today!

Rabu, 28 April 2010

RAkan2 Yang Ku Rindui!

Bismillah..DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Mudah-mudahan hari ini mendatangkan kebaikan kepada saya dan orang sekeliling saya.
Hmm...Banyak yang diceritakan. Hari makin pagi,sekarang ni time yang sesuai nak buat Qiam. Petang tadi lepas dah satu lagi paper. Alhamdulillah, berjaya juga jawab (even main jawab je) tapi semua itu datang dari Allah. Kalau tak berjaya mungkin sebab usaha saya kurang.Apa-apa pun benda dah lepas kan.

Lepas habis exam, sembang dengan kawan2. Cerita pasal KAWAN, hari ni Hari Jadi SAHABAT saya, Ieda. Dalam pukul 10 malam kami sambut birthday dia ramai2. Kami makan kek sama2. Then, time buka hadiah! banyak juga hadiah Ieda dapat. Tapi sedih & jelous sikit kat kawan2 lain sebab semua dah bagi gifts kat Ieda. Turn saya? Ehmm, sori sangat2 sebab takde present. Bukan saya taknak bagi, tapi bila teringat kat ibu, adik2 & abang2, family sendiri tak diberi hadiah, macam mana nak bagi hadiah kat kawan. Tapi jika ada rezeki insyaAllah saya cuba bagi present.Apa2 pun, doa saya insyaAllah sentiasa mengiringi kawan2 yang saya kasihi!

Semalam, saya dapat jemputan dari kawan lama MRSM LENGGONG di Facebook. Dia ajak ambil result SPM kat maktab(rindunya nak balik maktab!)Nak buat reunion sekali la kiranya. Seronok juga event tu! Diorang dah plan macam2 aktiviti yang menarik (ada paintball! I want to try it!)waktu reunion nanti. InsyaAllah takde aral melintang ke sana la nanti.

Tapi, buat rakan2 semaktab yang dirindui! Kenapa bila tengok gambar kat Facebook, ramai yang dah berubah (dari segi pakaian & aspek fizikal). Apa yang buat kalian berubah? Alhamdulillah buat rakan2 yang berubah ke arah kebaikan. Tapi rakan2 yang berubah ke arah kurang penghayatan Islam? Nauzubillahhimin zalik! Harap berubahlah jadi insan yang baik( akhlak & penampilan). Saya tahu kalian semua baik2 belaka.

Bagi rakan2 perempuan! Jangan lah memakai pakaian yang ketat2 walaupun bertudung. Kalian still kelihatan bagaikan gadis yang bertelanjang. Orang lelaki still boleh tengok susuk tubuh kalian yang cantik tu! TOLONG LA! TOLONG jaga penampilan di luar. You all pakai tudung, tapi jarang! pendek! nampak buah dada! Kalau masih teringat ayat al-Quran (maaf tak ingat surah mana) waktu F5, Allah menyuruh orang2 perempuan menutup leher dada dengan tudung. Kenapa rakan2 yang saya rindui melaksanakan perintah tersebut! Ke dah terlupa pasal potongan ayat tu. Tolong fikir2kan kembali. Saya pun bukanlah baik mana. Tapi ini semua just nak ingatkan kawan2 & diri saya juga. Moga2 kita semua mendapat keampunan dan rahmat Allah yang Luas itu!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA BLOG INI!

Ahad, 25 April 2010

DUGAAN OH DUGAAN!

Bismillahirrahmanirrahim..

Mata tak dapat nak lelap, so saya terus buka blog kawan2 dan blog saya juga!Nak dptkan ayat2 semangat sikit! Pagi2 buta macam ni tak tahu nak pikir ape2 lagi,blank plak. Tadi waktu baca blog rakan2 dan blog Ust Amin, rupanya banyak benda yang saya belajar.

Tetiba saya terfikir (sekarang ni baru terfikir) kita ni tulis blog untuk ape ek? Saya juga terpikir saya ni tulis blog untuk berdakwah, tapi waktu tulis tu ada rasa bangga diri, harapkan org lain baca blog supaya diorang puji blog kita bagus. Ishk3! Terukkan(saya la tu).Ehmm. Betullah manusia tu tak sempurna, walaupun zahirnya nampak hebat, bertudung litup, jalan pun tunduk, tapi kadang2 rohaninya fikir perkara2 mungkar, maksiat. Astaghfirullahalazim! Walaupun pada masa tu tengah dengar ayat2 suci al-quran. Sedihnya jadi orang macam ni!

Dunia2! Banyak betul dugaannya, bertali arus pulak tu. sampai tak nampak pengakhirannya. Walaupun nak buat baik, ada je dugaan yang datang, ditambah dengan hasutan2 jahat syaitan yang mencucuk-cucuk diri ini. Ya Allah aku mohon keHadratMu ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, permudahkanlah segala urusan ku,untuk aku berubah menjadi hambaMu yang lebih solehah. Ya Rabbul Alamin, ku mohon petunjuk dan hidayah dariMu ya Allah agar aku berada di jalanMu selalu. Serta hindarilah diriku daripada gangguan syaitan yang durjana yang cuba memasukkan perasaan riak, ujub & takbur ke dalam diriku walaupun ketika aku sedang menulis blog ni! ku benar2 mohon perlindungan dariMu ya Allah dari gangguan makhluk mu(syaitan) itu ya Allah. Amin2 ya Rabbil Alamin.

Khamis, 22 April 2010

Exam Dah Nak Bermula!

Salam ukhuwah, salam alaiyk..
Esok bermula la exam pertama saya (berdebar-debar tahap karma ni!). Perjuangan dalam menuntut ilmu bukannya start esok tapi dah start sejak lahir lagi sebenarnya kan. Tapi, kalau dah bergelar student ni, mesti kena face exam juga kan. Dari situ kita boleh tahu keupayaan kita mengenai topik yang dah belajar for the whole one semester right. Moga-moga perjuangan dalam peperiksaan yang bermula esok (untuk course yang saya ambil) akan memperoleh kejayaan yang indah (sebab nama sy kan maksudnya kejayaan yg indah!). Buat sahabat2 yang seangkatan juga, good LUCK for tomorrow and for the whole weeks of examination. Harap-harap exam kali ini kita semua dapat buat yang terbaik, The BEST from the BEST! Study SMART not Study HARD! (Peringatan buat diri sendiri juga). All The Best. Sebelum tutup tirai story ni, saya ada sikit bait2 puisi untuk santapan sahabat2:

ILMU pelita hidup
sering kita mendengarnya
ILMU penerang jiwa
selalu diberitahu kepada kita
ILMU duniawi
selalu dicari-cari
dan manusia sering bersaing untuknya
Tapi ILMU ukhrawi
sering dilupai
jarang dicari-cari
sukar melihat manusia kini
bersaing-saing mendapatkannya.
Wahai MANUSIA,
Jangan kita menuntut ILMU
untuk dapatkan ganjaran Dunia
untuk dapatkan HARTA & PANGKAT semata-mata
Tapi, niatkanlah
Aku mahu tuntut ILMU
untuk mendapatkan Keredhaan ILAHI
Ingatlah, setiap amalan bergantung kepada NIAT
NIATkan duniawi dapatlah dunia ini
NIATkan lillahi taala, dapat dua-dua sekali
Wahai SAHABAT
semoga ILMU yang diperoleh
dimanfaatkan untuk
kehidupan dunia & akhirat.
SEMOGA KEJAYAAN menjadi MILIK KITA!

Khamis, 15 April 2010

permulaan kejayaan

Kejayaan bukan sesuatu yang boleh datang bergolek macam tu saja. Mesti ada strategi yang betul baru boleh tempa kejayaan yang indah. Cara yang terbaik untuk memperoleh kejayaan mesti ada USAHA, diikuti dengan DOA dan BERTAWAKAL kepada Allah selepas dah berusaha sehabis mungkin.

Saya ada dengar satu talk dari seorang ustaz ni. Beliau beritahu pelajar yang ada krisis selalunya akan berjaya dan maju dalam hidupnya. Kebiasaannya, pelajar yang berjaya ni terdiri daripada pelajar miskin. Jarang jumpa pelajar kaya yang ada banyak duit boleh skor pointer 3.5 ke atas. Kalau adapun hanya segelintir je. Sebab apa pelajar miskin boleh dapat kejayaan yang indah ni? Macam yang saya beritahu tadi la, pelajar miskin ni banyak berdepan dengan krisis, antaranya krisis hidup, tak cukup makan, tak cukup duit dan tak ada tempat tinggal. Jadi apabila mereka ni tahu yang mereka tak mampu dari segi kewangan dan tiada tempat tinggal, mereka akan gunakan peluang yang ada, contohnya dapat masuk universiti, mereka akan buat yang terbaik supaya lepas graduate senang dapat kerja dan dapat sara keluarga di kampung.

Jadi sesiapa yang yang ada masalah dan berdepan dengan krisis; tak kisahla krisis cinta ke, krisis kewangan ke atau apa-apa krisis, anda sepatutnya bersyukur sebab dari masalah tersebut lah, kejayaan anda akan bermula,. Bukanlah saya maksudkan setiap orang kena ada krisis baru kejayaan muncul. Ada juga sesetengah orang yang tak dilanda masalah tetap menempa kejayaan yang cemerlang. So akhir kata, kepada sesiapa yang berasa beratnya masalah yang dihadapi, yakinlah KEJAYAAN yang INDAH akan menyusul jua dalam hidup anda kerana setiap yang berlaku sama ada buruk atau baik datangnya dari ALLAH jua.